Conan, a bankár

Gazdaság, tőzsde, forex, pénz, pénzügyek

Friss topikok

Címkék

#árvíz (1) #google (1) #nelopdelapoéntköcsög (1) #pricewater (1) #pricewaterhouse (1) #pricewaterhousecoopers (1) 100 (1) 100dollár (1) 30évesek (1) 335 forint (1) adó (1) adós (1) adósság (1) alapblog (2) alapkamat (1) állomállás (1) AndorLászló (1) anyagi problémák (1) Árverés (1) bankár (1) bankjegy (2) barackosmüzli (1) béremelés (1) beruházások (1) bevétel (1) bloomberg (1) brit (1) brit tudósok (1) chips (1) chipsadó (1) churchill (1) cofidis (1) conan (1) concorde (1) Csehország (1) csempészalagút (1) csempészet (1) csomag (1) cukor (1) depresszió (1) deviza (1) devizatartalék (1) divergencia (1) dollár (1) drágaság (1) egészség (1) Egyesült Államok (1) Egyiptom (1) értékpapír (1) EU (1) euro (1) euró (1) euróövezet (2) facebook (1) fizetés (1) font (1) forbes (1) fun (1) gazdag (1) gyorsjelentés (1) hamburger (1) handcrafted (1) hiba (1) hirado.hu (2) hitel (1) hvg.hu (1) index (1) jótékonyság (1) katasztrófa (1) katasztrófaturizmus (1) Kentucky Fried Chicken (1) kézimunka (1) KFC (1) KIK (1) Kilakoltatás (1) KLIK (1) közalkamazott (1) kupon (1) lista (1) london (1) magyar (1) Magyarország (3) majális (1) május 1 (1) manutd (1) megszorítás (1) mélyszegénység (1) mentők (1) Merkel (1) merkel mti jólét hitel (1) mesebolt (1) milliárd (1) mnb (1) MNB (1) mobil (1) MTI (4) mti (2) munkanélküliség (1) müzli (1) nagy-britannia (1) nasdaq (1) NAV (1) negyedév (1) németország (1) nyugdíj (1) nyugdíjkorhatár (1) olaszország (1) Orbán (1) országimázs (1) package (1) Palesztin (1) pénz (2) pénzügy (1) pizza (1) portfolio.hu (1) Portugália (1) portugália (1) realmadrid (1) rendőrség (1) reuters (1) (1) szálloda (1) szupergazdag (1) szupermozi (1) tetoválás (1) tőzsde (1) turisztika (1) tűzoltók (1) usa (1) válás (1) válság (1) Végrehajtás (1) végrehajtók (1) veszteség (1) workania (1) WSJ (1) Zeman (1) zentuccio (2) zuckerberg (1) Címkefelhő

Archívum

A szlovák leggazdagabbak megint lenyomták a magyar leggazdagabbakat

2013.05.15. 07:00 inquisitor007

Tavaly összesen 5,1 milliárd eurót ért annak a 11 szlovákiai multimilliomosnak a vagyona, akiket a Forbes magazin szlovákiai kiadványa Szlovákia és Csehország legtehetősebb embereinek 30-as listájába sorolt.

A Szlovákiában mintegy két és fél éve megjelenő magazin először jelentetett meg listát az ország leggazdagabb embereiről.

A Forbes listája a leggazdagabb szlováknak Andrej Babist, az Agrofert csoport tulajdonosát jelöli meg. A magazin szerint 1,54 milliárd euróra becsülhető a több magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Andrej Babis vagyona, amelynek legnagyobb részét az idén 20 éves Agrofert holding teszi ki. A vállalatóriás több mint 230, cseh, szlovák, német, holland, kínai, lengyel és magyarországi cégből áll, ezek fő profilja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, illetve a vegyipar és a faipar.

Szlovákiában az Agrofert érdekeltségeihez tartozik például a vágselyei Duslo, amely az ország egyik legnagyobb kémiai üzeme, ez a társaság adja ki a Hospodárské Noviny nevű gazdasági-közéleti napilapot is. Magyarországon a holdinghoz tartozik a CERES Sütőipari Zrt., a Devecseri Agrokémiai Kft., valamint az IKR Agrár Kft. is.

A Forbes listája a második leggazdagabb szlováknak a nagy pozsonyi irodaépületeket és üzletközpontokat kivitelező HB Reavis Group befektetési társaságban érdekelt Ivan Chrenkót tartja, az ő vagyonát 600 millió euróra becsülik.

A legtehetősebb szlovákok listájának harmadik helyét a Gorilla-botránnyal összefüggésben elhíresült Jaroslav Hascák, a Penta pénzügyi és befektetési csoport egyik vezetője kapta meg, akinek vagyonát 480 millió euróra becsülték.

A negyedik leggazdagabb szlovákként a többek közt a Moravia Steel acélvállalatot tulajdonló Tomás Chrenek került a Forbes listájára, 440 millió eurós vagyonnal, az ötödik helyet pedig Martin Kúsik, a Penta pénzügyi és befektetési csoport egyik alapítója foglalta el 420 millió eurót kitevő becsült vagyonnal.

A Forbes a listát azon vállalatok hivatalos adatai alapján állította össze, amelyekben tulajdoni vagy egyéb viszonyukat a listában szereplő személyek elismerték.

11 komment

Címkék: mti szlovák multimilliomos vagyon milliárdos Szlovákia Forbes

A bejegyzés trackback címe:

https://conanabankar.blog.hu/api/trackback/id/tr395262476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.05.16. 10:47:36

Ez kb. olyan hiteles, mint az, hogy a világ legbefolyásosabb embere Merkel, aki egy szóra atomtengeralattjárót szállít le ingyen Izraelnek, vagy Obama, aki 2 éve elismerte, hogy a legjobban az idegesíti, hogy naponta kell felhívnia az izraeli miniszterelnököt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.16. 14:11:20

A környező országokban mindenhol több pénzük van a milliárdosoknak a listák alapján. Nehéz nem észrevenni az összefüggést azzal, hogy nálunk a politikusokat és pártokhoz közelálló pénzembereket mindig lefelejtik a listákról.

inquisitor007 2013.05.16. 14:25:16

Azért a Forbes nem egy sufnilap. :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.05.16. 14:39:14

@Távmunka blog: Ez egy elég buta komment volt, egyetlen politikus se jutna még csak a közelébe se egy ilyen listának, a kádkőgyáros is eltörpül egy igazi nagyágyúhoz képest.

Az összefüggés azzal van, hogy nálunk bagóért külföldieknek privatizálták a gazdaságot, a szomszédoknál meg jórészt bagóért hazai nagytőkéseknek. (Nyilván ez sarkítás, ott is volt külföldinek eladott vagyon, meg itt is volt hazainak adott.)

Ez a különbség fő oka, és ezért nevetséges a mai ellenzék oligarcházása. (Nem mintha a mai kormánypárt ellenzéki korában ne tett volna hasonlóan nevetséges kijelentéseket az akkori kormánypártokra és holdudvarukra.)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.16. 23:35:28

@Siri Keeton: Azt írtam, hogy "politikusokat és pártokhoz közelálló pénzembereket". Szerinted Kapolyinak mekkora a vagyona? Vagy őt nem sorolod a politikusok kőzé?
A Közgépből mennyi osztalékot vettek fel az utóbbi 2-3 évben? Ajánlom figyelmedbe a HVG oknyomozó cikkét arról, hogy Simicska miért nincs rajta az ilyen listákon...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.05.17. 09:52:16

@Távmunka blog: Én elhiszem, hogy Simicska és Kapolyi nagyon gazdagok, de nem hiszem, hogy Csányinál gazdagabbak, azt meg tudjuk, hogy Csányi egyik szomszédos országban sem lenne a leggazdagabb. Talán vigasztalja, hogy azért a top5-be beférne. Viszont a leggazdagabb szlovák, cseh, vagy román többször gazdagabb nála. Nem is beszélve azokról az országokról (tőlünk picit keletebbre), ahol valóban vannak oligarchák.

Evvan, nálunk egy szinttel szegényebbek a nagyon gazdagok. (Két szinttel szegényebbek a keletebbi országoknál.)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 10:30:04

@Siri Keeton: Nem azt mondtam, hogy ők a leggazdagabbak, hanem azt, hogy a top 100-as listára sem rakják fel őket, pedig oda elég 5 milliárdos vagyon is.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.05.17. 11:32:11

@Távmunka blog: Azt írtad, hogy összefüggés van aközött, hogy nem kerülnek fel a listára, és hogy nálunk viszonylag szegényebbek a leggazdagabbak.

Én ezt úgy értelmeztem, hogy szerinted a mi listánkon is lenne annyira gazdag ember, ha felkerülnének a politikusok és -közeliek a listára.

Ha rosszul értelmeztem, akkor elnézésedet kérem, viszont akkor kifejthetnéd, pontosan hogyan értetted ezt a hozzászólást:

"A környező országokban mindenhol több pénzük van a milliárdosoknak a listák alapján. Nehéz nem észrevenni az összefüggést azzal, hogy nálunk a politikusokat és pártokhoz közelálló pénzembereket mindig lefelejtik a listákról."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 12:29:43

@Siri Keeton: Nem a top3 vagyonára gondoltam konkrétan, hanem összességében a top100-as listákon szereplők összvagyonára. A kiugróan magas listavezetők mellett a listára kerülés határa is jóval lejjebb van nálunk.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.05.18. 14:37:28

@Távmunka blog: De mivel a gazdaság nagyobb része van külföldi kézben, ezért ez sem lehet rejtély. Occam alapján annyi a magyarázat, hogy az eloszlási görbe nálunk is ugyanúgy néz ki, csak alacsonyabban van.

A közelieken túl egyébként van egy csomó ember, aki nem szerepel ilyen listákon, egyik cimborám munkáltatójának a tulajdonosa se szerepelt semmilyen listán, ami a cégnél terjedő pletykák szerint nem kevés pénzébe került... ilyen emberek szerintem más országokban is vannak, sőt közeliek és korrupt politikusok is vannak más országokban is.

Úgyhogy alapvetően szvsz feltehetjük, hogy Magyarországon van a legkevesebb oligarcha, és a legtöbb lehúzós külföldi multicég.
süti beállítások módosítása