Conan, a bankár

Gazdaság, tőzsde, forex, pénz, pénzügyek

Friss topikok

Címkék

#árvíz (1) #google (1) #nelopdelapoéntköcsög (1) #pricewater (1) #pricewaterhouse (1) #pricewaterhousecoopers (1) 100 (1) 100dollár (1) 30évesek (1) 335 forint (1) adó (1) adós (1) adósság (1) alapblog (2) alapkamat (1) állomállás (1) AndorLászló (1) anyagi problémák (1) Árverés (1) bankár (1) bankjegy (2) barackosmüzli (1) béremelés (1) beruházások (1) bevétel (1) bloomberg (1) brit (1) brit tudósok (1) chips (1) chipsadó (1) churchill (1) cofidis (1) conan (1) concorde (1) Csehország (1) csempészalagút (1) csempészet (1) csomag (1) cukor (1) depresszió (1) deviza (1) devizatartalék (1) divergencia (1) dollár (1) drágaság (1) egészség (1) Egyesült Államok (1) Egyiptom (1) értékpapír (1) EU (1) euro (1) euró (1) euróövezet (2) facebook (1) fizetés (1) font (1) forbes (1) fun (1) gazdag (1) gyorsjelentés (1) hamburger (1) handcrafted (1) hiba (1) hirado.hu (2) hitel (1) hvg.hu (1) index (1) jótékonyság (1) katasztrófa (1) katasztrófaturizmus (1) Kentucky Fried Chicken (1) kézimunka (1) KFC (1) KIK (1) Kilakoltatás (1) KLIK (1) közalkamazott (1) kupon (1) lista (1) london (1) magyar (1) Magyarország (3) majális (1) május 1 (1) manutd (1) megszorítás (1) mélyszegénység (1) mentők (1) Merkel (1) merkel mti jólét hitel (1) mesebolt (1) milliárd (1) mnb (1) MNB (1) mobil (1) MTI (4) mti (2) munkanélküliség (1) müzli (1) nagy-britannia (1) nasdaq (1) NAV (1) negyedév (1) németország (1) nyugdíj (1) nyugdíjkorhatár (1) olaszország (1) Orbán (1) országimázs (1) package (1) Palesztin (1) pénz (2) pénzügy (1) pizza (1) portfolio.hu (1) Portugália (1) portugália (1) realmadrid (1) rendőrség (1) reuters (1) (1) szálloda (1) szupergazdag (1) szupermozi (1) tetoválás (1) tőzsde (1) turisztika (1) tűzoltók (1) usa (1) válás (1) válság (1) Végrehajtás (1) végrehajtók (1) veszteség (1) workania (1) WSJ (1) Zeman (1) zentuccio (2) zuckerberg (1) Címkefelhő

Archívum

Nincs pénzügyi műveltsége az átlagmagyaroknak?

2013.05.12. 07:00 inquisitor007

És valószínűleg nemcsak pénzügyi műveltségünk, hanem pénzünk sincs.

Magyarország gazdasági kilábalásának, fejlődésének útja elképzelhetetlen a lakosság, a családok pénzügyi műveltségének fejlesztése nélkül - mondta az Állami Számvevőszék elnöke pénteken Szegeden, az Adótudatosság az iskolában című kezdeményezés kapcsán tartott konferencia előtt az MTI-nek. 

Domokos László, aki a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének (MPGEKE) is elnöke, elmondta: ebben a civil kezdeményezésben az egyesület mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói, a PSZÁF dolgozói, kormányzati alkalmazottak, de még az OEP adminisztratív munkatársai is részt vesznek a közös ügy érdekében.

Az emberek gyakran nincsenek tisztában alapvető fogalmakkal, mint például a devizaárfolyam, hitelszerződés, beruházás, kamatszámítás. Egy kérdőíves felmérés eredményeként kiderült, hogy már az oktatásban tetten érhető ennek hiánya - mondta az elnök.

Domokos László közölte: a cél mindenképpen az, hogy minél több emberhez jussanak el az ismeretek. A jövőben ennek megfelelően tananyag készül már a középiskolásoknak. Hozzátette: a szeptemberben induló tanévben, azoknak az iskoláknak, amelyek igénylik, az egyesület is próbál segítséget nyújtani a maga ezerfős tagságával.  

A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága az elsők közt kezdeményezett pénzügyi oktatást. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával (SZTE GTK) indítottak együttműködést, másfél évvel ezelőtt - mondta el a regionális főigazgató.

Papp István kifejtette: a NAV segítséget nyújt az egyetem tudományos munkájához, fogadják nyári gyakorlatra a hallgatókat, és előnyben részesül az SZTE-ről kikerülve a munkavállalásnál az, aki már korábban kapcsolatba állt a szervezettel.

Közös célként fogalmazták meg, hogy ne jöhessen ki az SZTE GTK-ról olyan hallgató, aki nem tudja kitölteni az adóbevallását, és a saját adóügyeit nem tudja elintézni. A jövőben ezt szeretnék kiterjeszteni a többi karra is. 

De még lehet...

Gazdasági és pénzügyi ismereteket, erkölcs- és/vagy hittant, de akár sakkot és lovaglást is tanulhatnak majd a diákok a szeptember elsején életbe lépő megújult Nemzeti alaptanterv alapján.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a szeptembertől felmenő rendszerben az 1., 5. és 9. évfolyamokon, illetve a hatosztályos gimnáziumok első (7.) évfolyamán életbe lépő NAT legfontosabb változása, hogy az eddig megszokott általános tantárgyakon kívül a diákok új ismeretekkel is gazdagodhatnak.

Lesz olyan tantárgy, amelyet kötelező jelleggel minden diák tanul majd, emellett az órák 10 százalékáról az iskolák szabadon rendelkeznek, így egyéb tantárgyakkal is bővülhet a tanulók órarendje.

A kötelező tanórai keretben történik majd az általános iskolák 1-8. évfolyamán az erkölcstan vagy a hit- és erkölcstan tantárgy oktatása, amelyet felmenő rendszerben vezetnek be: 2013 szeptemberében az 1. és 5. évfolyamokon, illetve a hatosztályos gimnáziumok hetedik évfolyamán indul el.

Azt, hogy a diákok melyikre járnak majd szeptembertől, a szülők dönthették el. Az erkölcstan órát olyan szakképzett pedagógusok tartják, akik továbbképzésen vettek részt, míg a hit- és erkölcstan oktatása egyházi személyek hatáskörébe tartozik majd.

Az iskolák az órakeret 10 százalékáról (évfolyamtól függően heti 2-4 óra) szabadon dönthetnek, így lehetőség van szabadon választható tantárgy bevezetésére vagy a kötelező tantárgyak óraszámának megemelésére, de akár új tantárgyakat is alkothatnak. A kötelezően előírt heti óraszámnak azonban mindenképpen meg kell lennie.

Szabadon választható tantárgy lesz a pénzügyi, gazdasági ismeretek

A szabadon választható tantárgyak közé olyan tanórák kerültek, mint a pénzügyi, gazdasági ismeretek, amelynek keretében a tanulók megtanulják a családi gazdálkodást és a piacgazdaság legfontosabb folyamatait, ismereteket szereznek például a banki tranzakciókkal és a fogyasztóvédelmi jogokkal kapcsolatban.

Az a cél, hogy mérlegelni tudják döntéseik közvetlen és közvetett következményeit és kockázatát. Fontos, hogy a diákok ne csak "fogyasztók", hanem a családi gazdálkodást értő résztvevői legyenek a családi közösségnek, megtanulják zsebpénzüket beosztani, felhasználni, rálássanak a megtakarítási, hiteltörlesztési lehetőségekre, ez alapján pedig felnőttként felelős döntéseket hozhassanak például egy esetleges hitelfelvételről - írták. Azt is jelezték, hogy akár sakkot vagy lovaglást is tanulhatnak majd a diákok.

13 komment

Címkék: műveltség pénzügy átlagmagyar MTI ÁSZ Állami Számvevőszék DomokosLászló

A bejegyzés trackback címe:

https://conanabankar.blog.hu/api/trackback/id/tr795295304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

campobaszo 2013.05.12. 13:06:03

Megtanulják a piacgazdaság legfontosabb folyamatait,a banki tranzakciókat?Valaki szabotálni akarja a nemzet államosítás rendszerét?

Hasznosabb lenne,ha azt tanítanák meg,hogy hogyan lehet képviselőket megvenni,pályázatokat lezsírozni.

Mindfield 2013.05.12. 14:10:18

@campobaszo: Hehe, ezt a hozzáállást szeretem a legjobban. Arra, hogy "pénzügyi ismeretek" az átlagparaszt csak legyint egyet, és mondja a jó öreg "mindenpolitikuslopcsalhazudik" dumát, meg hogy nem is kellenek ide pénzügyi ismeretek, mert neki ez magas, meg úgy is más tehet mindenről. Így szedik el szépen mindenki pénzét ebben az országban, aztán majd lehet jókat zsidózni, csak hiába!

repecs 2013.05.12. 14:17:27

Nem csak az átlag magyaroknak nincs pénzügyi műveltsége. Az önkormányzatoknak sincs, a pénzügyminiszterünknek sincs, a bankoknak sincs Olaszországnak, spanyolországnak, usának stb senkinek nincs. Ha ez az egész nem előre eltervezett lett volna lenne valaki nyertes. Most melyik ország nyer ezen?

Mr. Waszabi 2013.05.12. 14:20:45

Az emberek itt sosem lettek önállóságra nevelve. Államilag nem, és pedig azért nem, hogy minél kisebb mértékben rendelkezhessenek saját életük felől. Mert akkor vannak jól a dolgok, ha a hatalom minél inkább koncentrált.
Ezért kicsi a "plebsz" gondolkodása, azaz azoké, akik nem politikusok vagy ezek bennfentes barátai, hanem csak herélt, rabszolgasorsra szánt emberek,mondhatni. És ezért kicsi a megvalósuló teljesítményük is, úgy munkában, mint életük egészét tekintve. Nem lehet sokat várni egy olyan országban, ahol, ha az átlagbért megkeresed, az már teljesítmény, holott abból sem lehet emberi módon megélni. Nyomorgatva van bizony ez a nép, de nem a külföldiek által, hanem a mindenkori magyar kormányaitól, pártgrémiumoktól és szűk holdudvaruktól, általánosságban fogalmazva.
Arra alapozom ezt az állításomat, miszerint 20 évvel a rendszerváltás után is mindenféle felesleges balfaszságokat tartalmaz az általános és középiskolai tananyag, azonban a kapitalizmus alapjaira, gyakorlati kérdéseire nem tanították az embereket. Ma ugyanúgy tanítják a kapitalizmust, mint a kádári időkben, távoli szemléletben, mintha közünk nem volna hozzá, pedig már 2 évtizede benne élünk. Miért nincs ez másképp ? Mert nem tartották szükségesnek a politikusok, hivatalnokok, tisztviselők a nép felvilágosulását, azért.
S ha ehhez hozzáveszem az Orbán kormány népbutító retorikáját, hazudozásait a külföldiek ellen, hát nem segítenek felemelkedni a nemzet testét, az látszik.
Milyen ország az, ahol a pályázatokon csak lezsírozott emberek indulhatnak, a tőkeszegény, kezdő vállalkozók meg mehetnek a levesbe? Mennyiben szolgálja ez egy normális piaci alapú társadalom kifejlődését? Semennyiben. Oligarchia, vagy monopol-kapitalizmus, feudalizmus, lehet válogatni pár jelzőből, amire sokkal inkább hasonlít, mint demokratikus piacgazdasághoz.

inquisitor007 2013.05.12. 14:22:39

@repecs: Az USA-nak nincs? Vagy egy átlagamerikainak. Nem mindegy.

Egy válságon nem minden szektor veszít...

bbwd 2013.05.12. 15:13:51

"És valószínűleg nemcsak pénzügyi műveltségünk, hanem pénzünk sincs."

és a kettő szorosan összefügg egymással...

bbwd 2013.05.12. 15:17:44

@repecs: megmondanám, hogy ki nyer, de akkor kitiltanának...

Istvan1977 2013.06.24. 10:51:09

A legtöbben azt se tudják mi az a TBSZ. A kamatadón meg sírnak:
szendreiadam.wordpress.com/2013/06/21/tbsz/

Ha bejön a 6% EHO a hozamokra, akkor már tényleg nem tudom. Évente kell TBSZ számlát nyitni és mindent csak TBSz -re tenni, hogy elkerülhessük? Nevetséges
süti beállítások módosítása