Conan, a bankár

Gazdaság, tőzsde, forex, pénz, pénzügyek

Friss topikok

Címkék

#árvíz (1) #google (1) #nelopdelapoéntköcsög (1) #pricewater (1) #pricewaterhouse (1) #pricewaterhousecoopers (1) 100 (1) 100dollár (1) 30évesek (1) 335 forint (1) adó (1) adós (1) adósság (1) alapblog (2) alapkamat (1) állomállás (1) AndorLászló (1) anyagi problémák (1) Árverés (1) bankár (1) bankjegy (2) barackosmüzli (1) béremelés (1) beruházások (1) bevétel (1) bloomberg (1) brit (1) brit tudósok (1) chips (1) chipsadó (1) churchill (1) cofidis (1) conan (1) concorde (1) Csehország (1) csempészalagút (1) csempészet (1) csomag (1) cukor (1) depresszió (1) deviza (1) devizatartalék (1) divergencia (1) dollár (1) drágaság (1) egészség (1) Egyesült Államok (1) Egyiptom (1) értékpapír (1) EU (1) euro (1) euró (1) euróövezet (2) facebook (1) fizetés (1) font (1) forbes (1) fun (1) gazdag (1) gyorsjelentés (1) hamburger (1) handcrafted (1) hiba (1) hirado.hu (2) hitel (1) hvg.hu (1) index (1) jótékonyság (1) katasztrófa (1) katasztrófaturizmus (1) Kentucky Fried Chicken (1) kézimunka (1) KFC (1) KIK (1) Kilakoltatás (1) KLIK (1) közalkamazott (1) kupon (1) lista (1) london (1) magyar (1) Magyarország (3) majális (1) május 1 (1) manutd (1) megszorítás (1) mélyszegénység (1) mentők (1) Merkel (1) merkel mti jólét hitel (1) mesebolt (1) milliárd (1) MNB (1) mnb (1) mobil (1) MTI (4) mti (2) munkanélküliség (1) müzli (1) nagy-britannia (1) nasdaq (1) NAV (1) negyedév (1) németország (1) nyugdíj (1) nyugdíjkorhatár (1) olaszország (1) Orbán (1) országimázs (1) package (1) Palesztin (1) pénz (2) pénzügy (1) pizza (1) portfolio.hu (1) portugália (1) Portugália (1) realmadrid (1) rendőrség (1) reuters (1) (1) szálloda (1) szupergazdag (1) szupermozi (1) tetoválás (1) tőzsde (1) turisztika (1) tűzoltók (1) usa (1) válás (1) válság (1) Végrehajtás (1) végrehajtók (1) veszteség (1) workania (1) WSJ (1) Zeman (1) zentuccio (2) zuckerberg (1) Címkefelhő

Archívum

Végrehajtás Magyarországon: 1300 adós önként hagyta el otthonát

2013.05.12. 16:01 inquisitor007

Nagyon kíváncsi lennék, hogy vajon mivel vették erre rá a lakásukat önként elhagyókat...

Tavaly csaknem 35 ezer ingatlant tűztek ki árverésre a végrehajtók, de ebből a 3 ezret sem érte el a valóban elárverezettek száma.

A kényszerértékesített ingatlanok fele volt lakás, a másik felét mezőgazdasági területek, illetve gazdasági épületek adták - mondta Schmidt Zoltán, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára az MTI-nek.

Az árveréseket követően 234 kilakoltatásra került sor, a fennmaradó közel 1300 esetben az adósok önként hagyták el otthonukat. Idén a végrehajtási ügyek száma legfeljebb 10 százalékkal növekedhet a kamara becslése szerint.

A csaknem 200 önálló bírósági végrehajtó mintegy félmillió végrehajtási ügyet intéz évente. Ezek 85 százalékát az 500 ezer forint alatti ügyek adják. Ide tartoznak a parkolási bírságok, a közüzemi tartozások, illetve a gyermektartási ügyek is. A parkolási díj-követelések 95 százaléka nem éri el a 100 ezer forintot.

A végrehajtók kezelésében lévő ügyek számának 6 százaléka tartozik az 500 ezer - egymillió forintos érték-sávba, míg 7 százaléka az 1-5 milliós sávba esik. Mindössze az ügyek 2 százaléka haladja meg az 5 millió forintos követelést - ismertette az adatokat Schmidt Zoltán.

UPDATE

Márciusban újabb rekordszintre emelkedett a fizetési késedelmek száma, másfél millió lakos számára továbbra is lehetetlen feladat kikerülni a korábban BAR-listaként emlegetett statisztikából, derült ki a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) friss adataiból.

http://penzkerdes.blog.hu/2013/05/13/itt_a_friss_bar_lista

37 komment

Címkék: adósság adós végrehajtók Magyarország MTI Árverés Végrehajtás Kilakoltatás

Nincs pénzügyi műveltsége az átlagmagyaroknak?

2013.05.12. 07:00 inquisitor007

És valószínűleg nemcsak pénzügyi műveltségünk, hanem pénzünk sincs.

Magyarország gazdasági kilábalásának, fejlődésének útja elképzelhetetlen a lakosság, a családok pénzügyi műveltségének fejlesztése nélkül - mondta az Állami Számvevőszék elnöke pénteken Szegeden, az Adótudatosság az iskolában című kezdeményezés kapcsán tartott konferencia előtt az MTI-nek. 

Domokos László, aki a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének (MPGEKE) is elnöke, elmondta: ebben a civil kezdeményezésben az egyesület mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói, a PSZÁF dolgozói, kormányzati alkalmazottak, de még az OEP adminisztratív munkatársai is részt vesznek a közös ügy érdekében.

Az emberek gyakran nincsenek tisztában alapvető fogalmakkal, mint például a devizaárfolyam, hitelszerződés, beruházás, kamatszámítás. Egy kérdőíves felmérés eredményeként kiderült, hogy már az oktatásban tetten érhető ennek hiánya - mondta az elnök.

Domokos László közölte: a cél mindenképpen az, hogy minél több emberhez jussanak el az ismeretek. A jövőben ennek megfelelően tananyag készül már a középiskolásoknak. Hozzátette: a szeptemberben induló tanévben, azoknak az iskoláknak, amelyek igénylik, az egyesület is próbál segítséget nyújtani a maga ezerfős tagságával.  

A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága az elsők közt kezdeményezett pénzügyi oktatást. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával (SZTE GTK) indítottak együttműködést, másfél évvel ezelőtt - mondta el a regionális főigazgató.

Papp István kifejtette: a NAV segítséget nyújt az egyetem tudományos munkájához, fogadják nyári gyakorlatra a hallgatókat, és előnyben részesül az SZTE-ről kikerülve a munkavállalásnál az, aki már korábban kapcsolatba állt a szervezettel.

Közös célként fogalmazták meg, hogy ne jöhessen ki az SZTE GTK-ról olyan hallgató, aki nem tudja kitölteni az adóbevallását, és a saját adóügyeit nem tudja elintézni. A jövőben ezt szeretnék kiterjeszteni a többi karra is. 

De még lehet...

Gazdasági és pénzügyi ismereteket, erkölcs- és/vagy hittant, de akár sakkot és lovaglást is tanulhatnak majd a diákok a szeptember elsején életbe lépő megújult Nemzeti alaptanterv alapján.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a szeptembertől felmenő rendszerben az 1., 5. és 9. évfolyamokon, illetve a hatosztályos gimnáziumok első (7.) évfolyamán életbe lépő NAT legfontosabb változása, hogy az eddig megszokott általános tantárgyakon kívül a diákok új ismeretekkel is gazdagodhatnak.

Lesz olyan tantárgy, amelyet kötelező jelleggel minden diák tanul majd, emellett az órák 10 százalékáról az iskolák szabadon rendelkeznek, így egyéb tantárgyakkal is bővülhet a tanulók órarendje.

A kötelező tanórai keretben történik majd az általános iskolák 1-8. évfolyamán az erkölcstan vagy a hit- és erkölcstan tantárgy oktatása, amelyet felmenő rendszerben vezetnek be: 2013 szeptemberében az 1. és 5. évfolyamokon, illetve a hatosztályos gimnáziumok hetedik évfolyamán indul el.

Azt, hogy a diákok melyikre járnak majd szeptembertől, a szülők dönthették el. Az erkölcstan órát olyan szakképzett pedagógusok tartják, akik továbbképzésen vettek részt, míg a hit- és erkölcstan oktatása egyházi személyek hatáskörébe tartozik majd.

Az iskolák az órakeret 10 százalékáról (évfolyamtól függően heti 2-4 óra) szabadon dönthetnek, így lehetőség van szabadon választható tantárgy bevezetésére vagy a kötelező tantárgyak óraszámának megemelésére, de akár új tantárgyakat is alkothatnak. A kötelezően előírt heti óraszámnak azonban mindenképpen meg kell lennie.

Szabadon választható tantárgy lesz a pénzügyi, gazdasági ismeretek

A szabadon választható tantárgyak közé olyan tanórák kerültek, mint a pénzügyi, gazdasági ismeretek, amelynek keretében a tanulók megtanulják a családi gazdálkodást és a piacgazdaság legfontosabb folyamatait, ismereteket szereznek például a banki tranzakciókkal és a fogyasztóvédelmi jogokkal kapcsolatban.

Az a cél, hogy mérlegelni tudják döntéseik közvetlen és közvetett következményeit és kockázatát. Fontos, hogy a diákok ne csak "fogyasztók", hanem a családi gazdálkodást értő résztvevői legyenek a családi közösségnek, megtanulják zsebpénzüket beosztani, felhasználni, rálássanak a megtakarítási, hiteltörlesztési lehetőségekre, ez alapján pedig felnőttként felelős döntéseket hozhassanak például egy esetleges hitelfelvételről - írták. Azt is jelezték, hogy akár sakkot vagy lovaglást is tanulhatnak majd a diákok.

13 komment

Címkék: műveltség pénzügy átlagmagyar MTI ÁSZ Állami Számvevőszék DomokosLászló

Először telefonszámlájukkal maradnak el az eladósodott magyarok

2013.05.10. 14:00 inquisitor007

Ez derült ki az Intrum Justitia belső kutatásából. A követeléskezelő vállalat közleményében ismerteti: az esetek felében a munkanélküliség volt a fizetésképtelenség oka, összességében pedig 75 százalék jelölte meg az alacsony, vagy nem létező jövedelmet a nemfizetés indokaként.

A felmérésből az is világosan látszik, hogy nem a devizahitelek visszafizetése jelenti a legnagyobb problémát a magyarok számára, hiszen a megkérdezett adósok csupán 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megnövekedett törlesztőrészlete miatt vált fizetésképtelenné.

"Úgy tűnik, hogy a hiteltörlesztés, mint ok csökkenése egybevág a kormányzat devizahitelesek segítésére szolgáló intézkedéseivel, hiszen a törlesztőrészlet növekedése miatt fizetésképtelenné vált adósok aránya felére csökkent a vizsgált időszakban" - írja közleményében a cég.

Az Intrum Justitia belső kutatásából az is kiderült, hogy az eladósodott ügyfelek először jellemzően telefonszámlájukkal maradnak el, a banknak tartozók pedig már nagy valószínűséggel egyéb tartozással is bírnak.

Szólj hozzá!

Címkék: eladósodás hiteltörlesztés devizahitelek MTI Intrum követeléskezelő

Betiltják pofátlan nagyságrendű fizetéseket Németországban?

2013.05.09. 06:30 inquisitor007

Svájc után Németországban is bevezethetik azt a szabályt, hogy a részvényesek korlátozhatják a cégvezetők fizetését. A német kormány szerdai ülésén elfogadott törvényjavaslat szerint a tőzsdén jegyzett társaságok részvényesei minden évben határozhatnak arról, hogy mennyi pénz jár az igazgatóság tagjainak.

A csúcsvezetők járandóságáról jelenleg a felügyelőbizottság dönt. Az új javaslat ezzel szemben azt irányozza elő, hogy a részvényesek közgyűlése eurócentre lebontva meghatározhatja, mekkora fizetést vehetnek fel az igazgatósági tagok, és milyen bónuszokban részesülhetnek.

A kormány szerint az új szabály megfelelő eszköz a túlzott kockázatvállalásra ösztönző bónuszok ellen, és megakadályozza, hogy a nagy konszerneknél a menedzsment tagjai csillagászati összegű fizetéseket osztogassanak egymásnak.

A német kormány a svájci példa nyomán, és az általános bérszínvonalnál nagyságrendekkel magasabb csúcsvezetői fizetések körül kialakult társadalmi vita hatására döntött a részvénytársaságok működéséről szóló törvény módosításáról.

A javaslatot még a Bundestagnak, a törvényhozás alsóházának is el kell fogadnia. Svájcban március elején népszavazással döntöttek arról, hogy a részvényesek korlátozhatják a cégvezetők, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok illetményét.

Az Európai Bizottság is hasonló szabályozásra készül. Michel Barnier, a brüsszeli bizottság belső piacért és a szolgáltatásokért felelős tagja egy márciusi nyilatkozatában azt mondta: az év végéig elkészítik javaslatukat arról, hogy a tőzsdén jegyzett uniós vállalatoknál a részvényesek dönthetnek a vezetők fizetéséről, és végkielégítéséről is.

Szólj hozzá!

Címkék: korlátozás fizetés menedzsment Németország bérszínvonal csúcsvezető

Monte-Carlo egymilliárd eurót szór a tengerbe

2013.05.08. 13:30 inquisitor007

A Vatikán utáni második legkisebb állam a Cote d'Azur előtti tengerrészből hódítana el egy darabot. Egy hasonló terv csábított Monacóba nagy neveket már 2008-ban is: Norman Foster és Daniel Liebeskind sztárépítészek az akkori befektetőkkel 15 hektáros földnyelv kiépítéséről szóló terveket készítettek.

A projektet II. Albert herceg akkor a gazdasági válságra való hivatkozással lefújta. "A jelenlegi helyzetben felelőtlen lenne egy ilyen léptékű projekt megvalósítása" - indokolta akkor a herceg döntését egy interjúban.

Az aktuális projekt bemutatásakor Michel Roger monacói kormányfő arról beszélt, hogy Monaco maga mögött hagyta a válságot, ismét stabil alapokon áll.

A tervek szerint a part előtt épülne ki az alap: hozzávetőleg egymilliárd euró befektetésével építenek egy talapzatot a tengerbe. Erre húznak fel tíz emeletet, amelyeken luxusapartmanok, üzletek és irodák kapnak helyet. A cél az, hogy "az új partszakasz a tájképnek és a városi identitásnak is megfeleljen".

Mindezt egy befektetőnek kell biztosítania, aki július 23-ig adhatja be pályázatát. Az új negyed 2024-ig készülhet el.
Monacónak már vannak tapasztalatai a területnyerésben: Fontvieille városrészt szinte teljesen a tengertől meghódított területen alakították ki.

A hercegség új területének alapkövét 1981-ben rakták le. Hogy vajon az egyelőre név nélküli új projekt is eljut-e a megvalósítás stádiumába, még környezetvédelmi kérdésektől is függ. Az érintett terület ugyanis közvetlenül Larvotto természetvédelmi terület és a víz alatti barlangokkal tarkított Spélugues között fekszik.

Marie-Pierre Gramaglia, a monacói kormány környezetvédelemért felelős tagja szerint a biológiai sokféleség itt meglehetősen nagy, amit védeni és fejleszteni kell.

7 komment

Címkék: euró egymilliárd miniállam MTI Monaco Monte-Carlo

Andor László: át kell alakítani az euróövezetet

2013.05.07. 21:40 inquisitor007

Az euróövezet már több mint egy éve kettős mélypontú recesszióban van, és egyelőre korántsem tekinthető magától értetődőnek a fenntartható növekedés elérése belátható időn belül - mondta keddi londoni előadásában Andor László, aki úgy vélte: az euró életképességének biztosítása érdekében át kell alakítani a valutauniót, és a költségvetési fegyelem betartatásán kívül hangsúlyt kell fektetni a reálgazdaság versenyképességére és a foglalkoztatásra is.

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és társadalmi befogadásért felelős tagjaaz egyik legnevesebb brit közgazdaság- és politikatudományi egyetem, a London School of Economics hallgatósága előtt kifejtette: 2010-2011-ben a költségvetési konszolidáció kapott prioritást az unióban, annak érdekében, hogy a piacokat meggyőzzék a kormányok felelősségteljes hozzáállásáról.

Az ehhez fűzött várakozás az volt, hogy az így megerősödő bizalom révén újból beindul a beruházási tevékenység és a gazdasági növekedés. Ezután azonban kettős mélypontú recesszió következett, amelyet a munkanélküliség és a hazai össztermékhez (GDP) mért adósságráták emelkedése kísért.

Grafikus kimutatásokkal illusztrált elemzésében az EU-biztos kimutatta azt is, hogy a pénzügyi válság korai szakaszában az Egyesült Államokban sokkal meredekebben emelkedett a munkanélküliség, mint Európában. Az utóbbi három évben ismét széttartó folyamatok indultak az amerikai és az európai gazdaság között, ám ezúttal az Egyesült Államok került ki sokkal jobb állapotban a válság e szakaszából: az amerikai gazdaságban csaknem folyamatosan csökken a munkanélküliség és növekszik a munkahelyek száma, miközben az euróövezetben és az EU egészében is újból meredeken nő a munkanélküliség.

Andor László elmondta, hogy az EU-ban 2013 elején átlagosan 11 százalékos, az euróövezetben 12 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Mindemellett példátlan mértékű divergencia-folyamat, sőt polarizáció indult meg a központi és a perifériális eurógazdaságok között is a munkanélküliség mértékét és annak társadalmi-gazdasági következményeit tekintve egyaránt.

Ez nagyon különbözik az euró indulása utáni években tapasztalt folyamatoktól, akkoriban ugyanis még konvergencia zajlott az euróövezeten belül a déli tagállamok javára, sőt a déli eurógazdaságok súlyozott átlaggal számolt munkanélküliségi rátája egy időben hozzávetőleg egy százalékponttal el is maradt az északi tagállamokétól. Ez a konvergencia azonban 2008-tól megszakadt, és az európeriféria gazdaságaiban sokkal gyorsabb ütemben kezdett növekedni a munkanélküliség, mint a központi tagállamokban - hangsúlyozta Andor László.

A divergencia azóta is tart; ennek következtében a munkanélküliségi átlagok közötti különbség az euróövezeti központ és a periféria között tavaly példátlan szintre, 10 százalékpontnyira szélesedett, és ez az olló azóta még szélesebbre nyílt - mondta a magyar EU-biztos. Hozzátette: a várakozások szerint a folyamat az idén tetőzik, azonban korántsem egyértelmű, hogy a következő években csökkenthető lesz-e a különbség, és ha igen, miként.

Andor László szerint a válságkezeléshez elengedhetetlen az euróövezet aszimmetriáinak kiegyensúlyozása, és ehhez az szükséges, hogy a déli periféria országainak kiigazítási folyamatát a központi eurógazdaságok belső keresletének növelése kísérje.

Szólj hozzá!

Címkék: euróövezet divergencia MTI AndorLászló

Cseh államfő: a beruházásoknak sajnos nincs választójoguk

2013.05.07. 20:44 inquisitor007

Csak beruházásokkal - "az emberekbe és a betonba" - lehet beindítani a gazdasági növekedést Csehországban - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő kedden Prágában, a parlament alsóházában mondott beszédében.

"A cseh gazdaság mélyen alul van finanszírozva, a cseh gazdaság adósságból él" - vélekedett Zeman. Rámutatott: a politika a fogyasztást - a kormányzati és a magánfogyasztást egyaránt - előnyben részesíti a beruházásokkal szemben.

"Ez bizonyára nagyon népszerűtlen állítás, mert a beruházásoknak nincs választójoguk" - jegyezte meg az elnök. Szerinte számos politikust csak a saját újraválasztása érdekli, s nem foglalkozik a beruházásokkal.

Az államfő azonban nyugodtan felvetheti ezt a témát, mert a közvetlenül megválasztott elnöknek nem kell figyelembe vennie a pártok véleményét. Ugyanakkor aláhúzta: mindenből árt a sok, meg kell találni a beruházások és a fogyasztás közti megfelelő arányokat.

Zeman kijelentette, hogy támogatja a progresszív adó bevezetését és a cégadó emelését. Megjegyezte: Ausztriában a cégadó 25 százalékos, Szlovákiában 23 százalékos, míg a cseh cégadó 5 százalékkal alacsonyabb, mint az európai uniós átlag.

Az elnök hangsúlyozta, hogy nem ellenezné, ha a Csehországban működő cégeket két adósávba sorolnák: az energetikai cégek és a bankok a magasabb, a többi vállalat pedig az alacsonyabb adósávba kerülne. Konkrét számokat az adósávokról azonban nem mondott.

Zeman szerint azonban elfogadhatatlan lenne, ha a magasabb adóbevételeket a kormányzat csak a szociális kiadásokra fordítaná, ahogy azt a baloldali ellenzék tervezi. Elrettentő példaként az egykori 13. havi nyugdíjat említette. "Úgy vélem, hogy ezt a tapasztalatot az értelmes baloldaliak soha nem ismétlik meg" - fűzte hozzá az elnök.

Elmondta továbbá, hogy elnöki pénzügyi alapot hozott létre, amelybe fizetésének 30 százalékát - 60 ezer koronát - utalja át havonta. Ezt az összeget a cseh államadósság törlesztésére fogják felhasználni. Megjegyezte: jelképes összegről van szó, de ha mások is követnék példáját, az a jó ügy érdekében lenne. Felszólította a politikusokat, hogy lehetőségeik szerint ők is járuljanak hozzá az alaphoz.

Szólj hozzá!

Címkék: adó beruházások Csehország Zeman

Pontosan 661 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból

2013.05.07. 13:30 inquisitor007

Több hamis forintbankjegyet vontak ugyan ki a forgalomból 2013 első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest, pontosan 661 darabot, az adatok azonban továbbra is kedvezőek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban publikált időközi jelentéséből.

A forgalomban lévő bankjegyek értéke az első negyedév végén 2712,5 milliárd forint volt, 4,4 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakának végéhez képest. A bővülés a mennyiséget tekintve 3,8 százalék volt éves szinten.

A forinthamisítás jellemzően továbbra is főként a nagyobb értékű bankjegycímletekre irányul, a 10 000 és 20 000 forintosok az összes fellelt hamisítvány 80 százalékát tették ki. A forinthamisítványok készítésének módszereiben nem tapasztalható változás, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (fénymásolók vagy printerek) meghatározók.

A nagy címletű hamisítványok között - a sokszorosításhoz használt egyszerű eszközök használata ellenére is - előfordulnak ránézésre esetenként megtévesztő minőségűek, ezért továbbra is fontos a bankjegyek ellenőrzése - hívja fel a figyelmet az MNB.

Egyszerű módszerekkel, akár érzékszervi vizsgálatokkal (például tapintással, a fény felé tartással vagy a bankjegy mozgatásával), a pénztárakban pedig megfelelő segédeszközzel (például UV-A/C lámpa) e hamisítványok is kiszűrhetők.

A hamis valuták előfordulása továbbra is kedvező mértékű, az első negyedévben 468 darab hamisítványt - főként hamis euróbankjegyeket - foglaltak le a jelentés szerint.

Szólj hozzá!

Címkék: pénz forint hamis MNB forintbankjegy

Az öreg, olcsó autókra van kereslet Magyarországon

2013.05.07. 08:30 inquisitor007

Januártól március végéig 10,4 százalékkal több használt gépkocsi cserélt gazdát, mint 2012 első negyedévében -ismerteti a Weltauto a Datahouse adatai alapján, egyben hozzáteszi: 50 százalékban továbbra is az öreg, olcsó autókra van kereslet.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az országos hálózattal rendelkező Weltauto emlékeztet: míg az elmúlt év hasonló időszakában 92 135 használt autónál történt tulajdonosváltás, addig az idén 101 746 autót írtak át az első negyedév során, s ezzel az eredménnyel a 2011-es év szintjére emelkedett ismét a piac.

A használtautó-kereskedéssel foglalkozó cégeknél azonban nem változott jelentősen az értékesítések száma, mindössze 1 százalékkal több, összesen 30 241 üzletet kötöttek - jegyzi meg a közlemény.

Az első negyedév ismét kedvezett a használtautó-importnak - mutat rá a Weltauto: 19,3 százalékkal 13 863-ra gyarapodott a határon túlról behozott kocsik száma. "A nyugatról behozott autók esetében továbbra is probléma, hogy a hazai vásárlók jellemzően tíz évnél idősebb gépkocsikat választanak - hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

A piac szegmensek szerinti megoszlása az első három hónapban változatlan maradt: a legnagyobb részt az alsóközép-kategóriás autók (32 543 darab), a kisautók (27 545 darab), valamint a felsőközép-kategóriás kocsik (15 399 darab) adták. Ezzel szemben a külföldről behozott autók esetében a felsőközép-kategória volt a legnépszerűbb 3891 darabbal, majd az egyterűek (2604 autó) és az alsó-középkategóriás járművek (2440 autó).

Szólj hozzá!

Címkék: öreg olcsó használtautó Magyarország weltauto datahouse

Merkel szerint évekig tart még a válság az euróövezetben

2013.05.06. 20:39 inquisitor007

Évekig tarthat még az euróövezeti államadósság-válság, de az államháztartási fegyelemre épülő válságkezelésnek nincsen alternatívája - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben.

Angela Merkel egy gimnáziumban tartott fórumon diákokkal beszélgetve úgy vélekedett, "években érdemes mérni" az ahhoz szükséges időt, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye és a munkanélküliség mértéke megközelítse a válság előtti szintet. A folyamat azért halad ilyen ütemben, mert az államháztartási reformok hatása mindig csak több éves távlatban érvényesül - tette hozzá.

Azzal a vitával kapcsolatban, hogy a válságot takarékoskodással, megszorításokkal, vagy pedig a gazdaság ösztönzésével kell-e kezelni, a német kancellár kifejtette: nem lát valódi ellentétet, hiszen világos, hogy "ha valaki minden évben többet költ, mint amennyit megkeres, akkor valami nincs rendben".

Az igazi kérdés nem az, hogy kell-e takarékoskodni, hanem az, hogy miként lehet a legjobban összehangolni az államháztartási hiány és az államadósság csökkentését célzó erőfeszítéseket a versenyképesség növelésével - mondta Angela Merkel.

A válságkezelés módszeréről az utóbbi hetekben indult vitában legutóbb - a hét végén - Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter fogalmazott meg markáns véleményt. A miniszter az Európai Bizottságtól az államháztartás rendezésére kapott türelmi idővel kapcsolatban azt mondta, hogy a bizottság pénteki döntése olyan jelentőségű döntés, mint az euró bevezetése, mert a "pénzügypolitikai ortodoxia" és a "megszorítások dogmájának" végét jelenti.

A német kormány az utóbbi hetekben többször megerősítette álláspontját, miszerint nem ellentétes egymással az államháztartási konszolidáció és a gazdasági növekedés ösztönzése, és a két folyamatnak párhuzamosan kell zajlania, mert ez vezet a versenyképesség erősödéséhez és új munkahelyek létrejöttéhez.

Szólj hozzá!

Címkék: válság euróövezet Merkel

süti beállítások módosítása